méret: 147.000 km2 (Magyarország: 93.030 km2)

 

főváros: Katmandu

 

valuta: NRP (nepáli rúpia) Amikor mi itt voltunk (2010. szeptember-október): 1 USD 70 NRP-t, 1 NRP 3 HUF-t ért.

 

GDP: 1200 USD A lakosság egynegyede napi egy USD-nél is kevesebből él.

 

turizmus: Nagyjából félmillió turista évente. A többség a túrázás, a hegymászás, a siklóernyőzés vagy a vadvízi evezés miatt jön. A monszun közép júniustól- közép szeptemberig tart, ekkor kezdődik a szezon: késő szeptembertől késő novemberig. A helyiek mind a tavaszt ajánlották a látogatásra, mikor a hatalmas rododendronerdők virágoznak a hegyekben és tisztán látszanak a távoli hegycsúcsok is.

 

vallás: hindu (80%), buddhista, muszlim

 

nemzetiségek:chhettri 15.5%, brahman dombi 12.5%, magar 7%, tharu 6.6%, tamang 5.5%, newar 5.4%, muszlim 4.2%, kami 3.9%, yadav 3.9%

 

vízum: Elég a határon kiváltani. A repülőtereken (ha otthonról jössz) és Sonauli-nál (ha Indiából) is megkapod gond nélkül.
15 napos vízum 25$, 30 napos vízum 40$
Ha hosszabbítást szeretnél, Kathmanduban és Pokharában is van lehetőséged. Picit lehúznak, de szó nélkül megkapod. Mindenki Pokharát ajánlja, mi is ott hosszabbítottunk.

 

oltások: Többek között hepatitis A-t, meningitist, veszettséget, dipertent javasolnak. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária tabletta használatáról is érdeklődni kell, függ attól, hogy hova mész és mikor mész.

 

egy tejeskávé: 120-210 Ft. Jobbára csak porkávét kapsz mindenhol, még a fővárosban is. Ez alól egyedül Pokhara kivétel, ahol több kávézóban is van kávégép (ez már 300 Ft).


egy sör: 5-700 Ft körül.


egy ebéd egy olcsóbb étteremben két főre: 1200-1500 Ft (Alkohol és a leveseket leszámítva hús nélkül. Ezekkel együtt jóval drágább tud lenni)

 

mit nem lehet kapni: A nagyvárosokban mindent lehet kapni. Kathmandu és Pokhara annyira a turisták köré szerveződik, hogy mi nem találtunk olyan igényt, amit ne tudtak volna kielégíteni. A Nikon akkutöltőjétől a nyugaton megszokott kozmetikai termékekig, minden van.

 

mit lehet olcsón kapni: Eredeti és hamis, de korrektül kinéző kínai trekking cuccokat elképesztő mennyiségben. Főleg The North Face, Deuter, de sok más márka is. Yak wool, pashmina textil.

 

helyi közlekedés: A városok között helyi busz, turistabusz, minibusz, dzsip. Minden mindig eléggé tömött, kivéve jobb esetben a turistabuszt, ami ennek megfelelően jóval drágább is. Repülhetsz is, nem olcsó. Városon belül taxi, motoros és biciklis riksa.