méret: 513.120 négyzetkilométer (Több, mint 5 Magyarország.)

főváros: Bangkok

valuta: thai baht, 1USD = 30B, Ft-hoz kb. 7-tel kell szorozni

GDP: 8700 USD per fő

turizmus: Félelmetes mértékű. Nem értjük, miért jön mindenki ide, főleg, mióta mindenki idejön.

vallás: buddhista 94,6%, muszlim 4,6 %, keresztény 0,7%, egyéb 0,1%

nemzetiségek: thai 75%, kínai 14%, egyéb 11%

vízum: Két lehetőséged van. Vagy elbattyogsz Budapesten a Thai Nagykövetségre (LINK) és igényelsz - és minden gond nélkül kapsz - turistavízumot, vagy a határra érkezéskor kérsz egyet. Mindkettő ingyen van, előbbi akár két hónapos is lehet két belépéssel (még ha nem is kéred), utóbbi szigorúan 15 nap hosszú. Mi csak a reptéren az érkezésünkkor kértünk, gond nélkül adtak. Igazolványkép legyen nálad, és ami nagyon fontos, hogy legyen 15 napon belüli kirepülést igazoló repülőjegyed. (Kicsit értelmetlen szabály, mivel sokan a szárazföldön lépnek ki az országból, mint ahogy mi is buszozunk Laoszba, de szabály, úgyhogy legyen nálad - mondjuk a repjegy.hu-ról - egy kamu e-ticket. Kifelé az országból úgysem ellenőrzi majd senki, hogy mit mondtál befelé.) Elvileg nincs limitje, hogy hány „visa on arrival”-t kaphatsz, de ezek a szabályok folyton változnak, szóval érdemes nézegetni a nagykövetség honlapját. Ez a honlap elég jól összeszedi a vízummal kapcsolatos dolgokat.

oltások: Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária tabletta használatáról is érdeklődni kell, India nagy részén ajánlott a szedése.

(Az árak innentől Bangkokra vonatkoznak, a tengerparton (ahol mi voltunk) minden drágább volt, ott kb. másfélszeres árral lehet számolni.)

egy tejeskávé: Étteremben, kávézóban 350 Ft körül van. Otthon finomabb. Van Starbucks, itt egy közepes kicsit több, mint 600 Ft.

egy sör: Egy étteremben 6,5 decis üveg 350 Ft, boltban picit olcsóbb persze. 

egy felszelt fél ananász: 70 Ft

egy ebéd egy utcai étteremben két főre: 700 Ft-ból kihozható

egy pad thai (nemzeti ételük, vega sült tészta) az utcán: 200 Ft

egy képeslap bélyeggel haza: 70+ 140 Ft

mit nem lehet kapni: Mindent lehet kapni. A kérdés inkább az, mit nem lehet Budapesten kapni, amit itt igen.

mit lehet olcsón kapni: Ruhát, bizsut, hamisítvány órát és napszemüveget, aszalt gyümölcsöt, bútort, ezüstöt, régiséget.

helyi közlekedés: Bangkokban remek: a buszvonalak, a metró és a hajójáratok lefedik az egész várost, gyakran járnak és olcsók. Van túktúk és taxi is, mi utóbbit szerettük a méter miatt, amit láss csodát, hajlandóak bekapcsolni.
A parton úgynevezett sakjgbrtghc, túktúk, egy-két busz. Ez már keményebb dió, nehéz kikerülni az utazási irodák kicsit felülárazott szervezését. A távolsági buszok és az utak jobbak, mint otthon, a vonatokról - már amikkel mi találkoztunk - nem beszélve.

thai-ok: Nagyon figyelmesek, jó vendéglátók. Végtelen tiszták és igényesek, volt hogy a recepciós kérdezte meg, mikor hosszabban laktunk a helyen, hogy nem kéne-e már kitakarítaniuk a szobánk. Bangkokban tulajdonképpen nyugat-európai mindenki, csak jobban bírják a tömeget és türelmesebbek. A nők szerintünk egyáltalán nem olyan szépek, mint a sztereotípia szerint, viszont csinosnak tényleg nagyon csinosak.

csináld-ne csináld:

Ne érintsd meg senkinek a fejét!

A templomokban és kolostorokban mindig vedd le a cipődet, néha a zoknidat is! Ki lesz írva, ha le kell.

A thaiok mikor köszönnek vagy megköszönnek valamit, összeteszik az arcuk előtt a két kezük, kicsit, mintha imádkoznának, és megdöntik picit a fejüket. Ezt viszonozni kell! A szokás egyáltalán nincs kihalóban, a plázában korzózó tizenhat éves menő srácok is csinálják.