méret: 181.000 négyzetkilométer (két Magyarország).

főváros: Phnom Penh

valuta: kip (1 USD = 4000 Riel) a kisebb összegeknél, USD a nagyobbaknál

GDP: 2000 USD/fő.

Vallás: 96,4% buddhista, 2% muzulmán.

nemzetiségek: 90% khmer, 5% vietnámi, 1% kínai

vízum: A legtöbb határátkelőhelyen kaphatsz vízumot érkezéskor. Lehúznak mindenféle hülyeségért egy-két dollárral, de még így is ez az egyik legolcsóbb vízum a környéken. Kellett igazolványkép. Otthon nincs Kambodzsai Nagykövetség, Berlinben a legközelebbi. Itt infó.

oltások: Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária elleni tabletta erősen ajánlott.

egy tejeskávé: Csak instant kávéhoz volt szerencsénk. Ez - a Lao Coffee nevű löttyel együtt - dobogós a legrosszabb sűrű kávészerű lötty 2011 versenyben. Olyan 200 Ft.

egy sör: Angkor, Anchar a nevük, az ízük ugyanolyan. 150-250 Ft 6,5 deci.

egy ebéd egy kifőzdében két főre: 800 Ft. Ezért kapsz egy rizst és választhatsz egyet a pörköltszerű, de édes, fűszeres currykből.

fél óra lábmasszázs Siem Reap-ben: 600 Ft.

mit nem lehet kapni: Gyantát. Pékterméket.

mit lehet olcsón kapni: Kambodzsai sálat kb. 200 Ft-ért, egyéb sálakat, krokodilbőr bármit, fargványokat, ledes villogó műanyag Angkor Wat nippet.

helyi közlekedés: 2000 Ft körül van egy buszjegy. A tömegközlekedést és a szállítmányozást pár nagy maffia irányítja, jegyet csak a buszállomáson kapsz rendes áron, mindenhol máshol ráraknak egy-két-tíz dollárt. Nincsenek közvetlen járatok, bármennyire is azt hazudják, ha hosszabb az út, biztosan átszállsz (ezt az átszállást persze le is késheted). Az főutak makulátlanok, de a kambodzsaiak az indiaiakhoz hasonlóan agresszíven vezetnek: ami nagyobb/hangosabb/gyorsabb annak van elsőbbsége. Az Angkorban, ha csak nem vagy egy trópusi triatlonista a barátnőddel együtt, riksával közlekedj. Ennek az ára napi két-háromezer forint. Mr. Manát mindenkinek ajánljuk.

kambodzsaiak: Az egyik legkedvesebb nép, akihez eddig szerencsénk volt. Általában jól beszélnek angolul, emberként kezelnek, és nagyon jó a humorérzékük. Nagy a szegénység, rengeteg a taposóakna áldozat. Ezek a szerencsétlen, végtagjukat vesztett emberek zömmel zenélnek vagy kéregetnek, agresszívval nem találkoztunk. 100 Ft-nyi Kiptől már nagyon boldogok, ne sajnáld tőlük.

csináld-ne csináld:

Ne kérdezd a kambodzsaiakat a Vörös Khmerekről, ha csak maguktól fel nem hozzák a témát! Nagyon sokuk volt tagja a szervezetnek, de a családtagjaik elpusztítását ők sem tudták megakadályozni.

Vegyél kockás sálat!

Masszázs!

Az Angkorhoz érdemes egy önálló könyvet venni!

Phnom Penhben kötelező a Friends étterem.

Siem Reap-Battambang hajóval!