Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

made in Thaiföld: Thaiföldről röviden

méret: 513.120 négyzetkilométer (Több, mint 5 Magyarország.)

főváros: Bangkok

valuta: thai baht, 1USD = 30B, Ft-hoz kb. 7-tel kell szorozni

GDP: 8700 USD per fő

turizmus: Félelmetes mértékű. Nem értjük, miért jön mindenki ide, főleg, mióta mindenki idejön.

vallás: buddhista 94,6%, muszlim 4,6 %, keresztény 0,7%, egyéb 0,1%

nemzetiségek: thai 75%, kínai 14%, egyéb 11%

vízum: Két lehetőséged van. Vagy elbattyogsz Budapesten a Thai Nagykövetségre (LINK) és igényelsz - és minden gond nélkül kapsz - turistavízumot, vagy a határra érkezéskor kérsz egyet. Mindkettő ingyen van, előbbi akár két hónapos is lehet két belépéssel (még ha nem is kéred), utóbbi szigorúan 15 nap hosszú. Mi csak a reptéren az érkezésünkkor kértünk, gond nélkül adtak. Igazolványkép legyen nálad, és ami nagyon fontos, hogy legyen 15 napon belüli kirepülést igazoló repülőjegyed. (Kicsit értelmetlen szabály, mivel sokan a szárazföldön lépnek ki az országból, mint ahogy mi is buszozunk Laoszba, de szabály, úgyhogy legyen nálad - mondjuk a repjegy.hu-ról - egy kamu e-ticket. Kifelé az országból úgysem ellenőrzi majd senki, hogy mit mondtál befelé.) Elvileg nincs limitje, hogy hány „visa on arrival”-t kaphatsz, de ezek a szabályok folyton változnak, szóval érdemes nézegetni a nagykövetség honlapját. Ez a honlap elég jól összeszedi a vízummal kapcsolatos dolgokat.

oltások: Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária tabletta használatáról is érdeklődni kell, India nagy részén ajánlott a szedése.

(Az árak innentől Bangkokra vonatkoznak, a tengerparton (ahol mi voltunk) minden drágább volt, ott kb. másfélszeres árral lehet számolni.)

egy tejeskávé: Étteremben, kávézóban 350 Ft körül van. Otthon finomabb. Van Starbucks, itt egy közepes kicsit több, mint 600 Ft.

egy sör: Egy étteremben 6,5 decis üveg 350 Ft, boltban picit olcsóbb persze. 

egy felszelt fél ananász: 70 Ft

egy ebéd egy utcai étteremben két főre: 700 Ft-ból kihozható

egy pad thai (nemzeti ételük, vega sült tészta) az utcán: 200 Ft

egy képeslap bélyeggel haza: 70+ 140 Ft

mit nem lehet kapni: Mindent lehet kapni. A kérdés inkább az, mit nem lehet Budapesten kapni, amit itt igen.

mit lehet olcsón kapni: Ruhát, bizsut, hamisítvány órát és napszemüveget, aszalt gyümölcsöt, bútort, ezüstöt, régiséget.

helyi közlekedés: Bangkokban remek: a buszvonalak, a metró és a hajójáratok lefedik az egész várost, gyakran járnak és olcsók. Van túktúk és taxi is, mi utóbbit szerettük a méter miatt, amit láss csodát, hajlandóak bekapcsolni.
A parton úgynevezett sakjgbrtghc, túktúk, egy-két busz. Ez már keményebb dió, nehéz kikerülni az utazási irodák kicsit felülárazott szervezését. A távolsági buszok és az utak jobbak, mint otthon, a vonatokról - már amikkel mi találkoztunk - nem beszélve.

thai-ok: Nagyon figyelmesek, jó vendéglátók. Végtelen tiszták és igényesek, volt hogy a recepciós kérdezte meg, mikor hosszabban laktunk a helyen, hogy nem kéne-e már kitakarítaniuk a szobánk. Bangkokban tulajdonképpen nyugat-európai mindenki, csak jobban bírják a tömeget és türelmesebbek. A nők szerintünk egyáltalán nem olyan szépek, mint a sztereotípia szerint, viszont csinosnak tényleg nagyon csinosak.

csináld-ne csináld:

Ne érintsd meg senkinek a fejét!

A templomokban és kolostorokban mindig vedd le a cipődet, néha a zoknidat is! Ki lesz írva, ha le kell.

A thaiok mikor köszönnek vagy megköszönnek valamit, összeteszik az arcuk előtt a két kezük, kicsit, mintha imádkoznának, és megdöntik picit a fejüket. Ezt viszonozni kell! A szokás egyáltalán nincs kihalóban, a plázában korzózó tizenhat éves menő srácok is csinálják.

0 Tovább

made in Thaiföld: Nejlon.

Az egy dolog, hogy mindenhol és mindenféle ételt árulnak. A durva, hogy nejlonzacskóban. Ezek itt 5 fogásos ebédek.

0 Tovább

made in Thaiföld: GyümölcsGyümölcsGyümölcs

Ilyen kis zacsiban kapod fapálcával a felszelt, hűtött, friss gyümölcsöt az utcán mindenfelé. Ez épp guava a kezemben, már csak a fele van meg, 70 Ft volt.

0 Tovább

made in Thaiföld: Turistaparadicsom.

Az ország tökélyre vitte a turisták kiszolgálását. Például mindenről van ingyenes térkép, prospektus és füzetke.

0 Tovább

made in Thaiföld: A király

Thaiföld alkotmányos monarchia. Királyuk "őméltósága Bhumibol Adulyadej király" 65 éve "van hatalmon" és széles népszerűségnek örvend: az útikönyvek hangsúlyozzák, hogy turistaként se kritizáld nyilvánosan. Bangkok tele van az ő képeivel, a moziban pedig minden film előtt elhangzik a thai himnusz az ő fényképeiből és róla készült felvételekből összeállított filmecskével aláfestve.

A honlapján a nyitó képet mindenkinek ajánljuk figyelmébe. Bangkok Charlie meg itt írt róla például.

0 Tovább

made in Thaiföld: Rovar rágcsa

Csak úgy séta közben elropogtathatod. Nem, mi nem ettünk. Majd Kínában.

1 Tovább

made in Thaiföld: Tisztaság.

Bangkok (de tulajdonképp az ország többi része is) tiszta hely. Budapestnél meg egyenesen sokkal tisztább.

0 Tovább

made in Thaiföld: Csajok!

Itt is sokan járnak robogóval, mint eddig akárhol Ázsiában, ilyen tökéletes csajrobogó csak itt lehet viszont.

0 Tovább

made in Mianmar: Mianmarról röviden

méret: 676.578 négyzetkilométer (több, mint 7 Magyarország)

főváros: Hivatalosan Nay Pyi Taw, de gyakorlatilag még ma is Yangon az.

valuta: kyat Mi 870K=1USD-ért váltottunk.

GDP: 1100 $ (per fő)

népesség: 53.414.374 fő

vallás: hindu 89%, muszlim 4%, keresztény 4%, egyéb 3 %

nemzetiségek: burmai 68%, shan 9%, karen 7%, rakhin 4%, kínai 3%, indiai 2%, egyéb 7%

vízum: Magyarországon nincs nagykövetségük, ha el akarod intézni még itthon, vagy Bécsbe kell kimenj érte, vagy a neten is elintézheted (ez könnyedén és gyorsan megváltozhat). Ha Bangkokban szállsz át a burmai gépre (át kell valahol), az itteni nagykövetségen kiválthatod. Az expressz változat kész van másnapra (megbeszélés szerint akár aznapra is), 35 USD. A sima több nap, 30 USD. A bécsinek is ekkörül kell lennie.

oltások: Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária elleni tabletta használata melegen ajánlott, mi Lariamot szedtünk, álmodtunk is szörnyűeket.

egy tejeskávé: Helyi kávéból török zaccos kávé az alján kondenzált, édesített tejjel kb. 100 Ft-ért. Vagy háromazegyben ugyanennyiért. Nem tudom, melyik rosszabb.


egy sör: Vendéglőben 350 Ft-tól egy 6,5 decis üveg. A drágább fajta (valami d betűs) sokkal finomabb.

egy csáj: Ugye alapvetően ott az ingyen zöld tea, de ha mégis teát rendelsz, akkor kihozzák neked a kínai ipar egyik legmélyebb szégyenét: a porteát. Leginkább az indiai csájra hasonlít, háromazegyben teamix a neve és 200 Ft körül van. (Ez olyannyira csak itt lehetséges, hogy egy svájci srác szuvenírnek vásárolta.)

egy ebéd egy olcsóbb étteremben két főre: Jobb helyen 1200 Ft körül megvoltunk (hallal, tengeri herkentyűval, alkohol nélkül). Csórózni is lehet: ha bírjátok a durva igénytelenséget és silányságot, megvagytok 650 Ft-ból.

egy képeslap bélyeggel haza: 50 + 50 Ft Durván olcsó. Az LP nem győzi hangsúlyozni, hogy sok képeslap feladásával a kormányt rövidíted.

mit nem lehet kapni: Sok-sok mindent. Az otthon megszokott édességeket, csokikat, csipszeket, rágót. Tampont, gyantát.

mit lehet olcsón kapni: Szőttest, kendőt, (fél)drágaköveket, antikvitást, festményeket, faragást, ezüstöt.

helyi közlekedés: Katasztrófa. Jobb-rosszabb buszok, horrorisztikus utak. Vonattal csak az élményért. Hajóért fizess többet, úgy talán nem kell húsz óra alatt hatvan kilométert megtenned. Repülj, megéri.

burmaiak: Egyértelműen csodálatosak. A féreg mandalayi biciklis riksást leszámítva ők ez egyik legjobb dolog az országban. Kedvesek, nyitottak, érdeklődőek, soha nem lopnának tőled.

csináld-ne csináld:

Nem illik a bal kezed használni, ne azzal fizess, ne azzal nyúlj feléjük. Enni szabad vele.

A templomokban mindig vedd le a cipődet! Sokszor a zokni sem maradhat. Ki lesz írva.

Csak semmi miniszoknya! Anélkül is néznek majd, nem kell tetézni.

Ne érintsd meg senkinek a fejét! Az aranyos gyerekek fejét sem szabad megsimogatni sajnos, buddhista hiedelem.

Ha van pénzed, ne hősködj: fizesd ki a repülőt! Évekkel fogunk hamarabb meghalni az itt végigélt buszutak miatt.

Hozz moszkítóhálót, sok helyen nincs.

Netre ne számits: csigalassú, korlátozott, agyhalál.

Csak vadonatúj, ropogós USA dollárt hozz!

1 Tovább

made in Thaiföld: Fish spa.

Amilyen bizarrnak tűnik, pontosan olyan bizarr érzés. A kishalak lecsipegetik a felesleges hámot a lábadról, a thaioknak meg van pofájuk fish massage-nak hívni ezer Ft-ért/félóra.

0 Tovább

made in Mianmar: Ép ész.

 

Az ország nagy részében alig van kéregetés. Annyira kevés a turista, hogy az emberek nem rendezkednek be erre a pénzkeresetre. A turistásabb „sztár” helyeken is sokkal elviselhetőbb, mint mondjuk Indiában. A festmény és bisz-basz árusok nagy részének meg lehet mondani, hogy köszi, nem veszek semmit, és láss csodát, mosolyogva hagynak békén. Még a turistáknak szánt boltokban lehet a nyomodban lihegő eladó nélkül válogatni.

Az ország nagy részében alig van kéregetés. Annyira kevés a turista, hogy az emberek nem rendezkednek be erre a pénzkeresetre. A turistásabb „sztár” helyeken is sokkal elviselhetőbb, mint mondjuk Indiában. A festmény és bisz-basz árusok nagy részének meg lehet mondani, hogy köszi, nem veszek semmit, és láss csodát, mosolyogva hagynak békén. Még a turistáknak szánt boltokban lehet a nyomodban lihegő eladó nélkül válogatni.

 

0 Tovább

made in Mianmar: Buddha locsolás

Buddhista hagyomány a buddhaszobor vízzel locsolása.

Öt tálka víz, mintha kisbabát etetnél:

egyet a Buddhának,

egyet a Tanításoknak,

egyet a szerzeteseknek,

egyet a szüleidnek

és egyet a mesterednek.

0 Tovább

made in Mianmar: Szó szerint.

Sok nő és gyerek vagy egyetlen bevételi forrásként vagy fizetéskiegészítésként cipőket gyárt otthon. Ezeket mind családok készítették.

0 Tovább

made in Mianmar: Adomány.

A buddhista templomokban és szent helyeken mindenfelé ilyen hatalmas pénzes dobozok vannak, amibe kedved és pénztárcád szerint dobálhatsz pénzt. Elvileg renoválásra, rezsire vagy a templomhoz tartozó kolostor életének finanszírozására gyűlik, de előfordult már, hogy a tábornokok nemes egyszerűséggel elvitték.

0 Tovább

made in Mianmar: Motorbicikli uralom.

Kevés az autó, úgyhogy még az Ázsiában jellemző rengetegnél is több bicikli és motorbicikli van.

0 Tovább

made in Mianmar: Excuse me! Az mi?

A mianmariak nagyon kíváncsiak. Bármit megkérdeznek, elkérnek, megvizsgálnak, ami új vagy ismeretlen nekik. A laptopot, amin ezt a bejegyzést írtam is három felnőtt férfi állta körbe őszinte csodálattal, amíg a reflektorfényt megunva el nem pakoltam.

0 Tovább

made in Mianmar: Asztali etikett.

A kanál és villa új szerepbe kerül az asztalon. A villával gondosan  belelöködöd az ételt a kanálba, és kizárólag azt emeled a szádhoz.

0 Tovább

made in Mianmar: Ingyen tea.

Minden (nem turistának szánt) étkezdében, fogadóban, kocsmában van ingyen tea termoszban az asztalon.

0 Tovább

made in Mianmar: Tanaka.

A mianmari gyerekek és nők arcán egy tanaka nevű növényi trutyiból készült „smink” van. Véd a naptól, hidratálja a bőrt és divatos. Tényleg az, majd mindenkin van.

0 Tovább

made in Mianmar: Pick-up.

Pick-up. A fő, sőt sok helyen egyetlen tömegközlekedési eszköz Mianmarban. Két kis pad egymással szemben a platón neked, a tetőre megy a csomagod. Ez persze rugalmas: ha többen vagytok, mész fel a csomagod mellé. Nagyon olcsó, így is, úgy is nagyon kényelmetlen, de én élveztem.

0 Tovább

made in Mianmar: Népviselet.

A burmaiak a mai napig hordják a hagyományos nemzeti ruhadarabjaikat. A longyit (ami gyakorlatilag egy csípőn megkötött férfi szoknya) már láthattátok néhány fotón, de ez a szőtt táska is teljesen általános viselet az iskolás gyerekektől a munkába siető férfiakig.

0 Tovább

made in Mianmar: Bétel

A burmai férfiak (és elég sok nő is) az indiaiakhoz hasonlóan bételt (a bételdió magvait) rágnak az íze és az élénkítő hatása miatt. Egyrészt feketére színezi a fogaikat, másrészt vér színűt köpnek. Eszméletlen undorító, Yangonban be is van tiltva.

0 Tovább

made in Mianmar: Nasi az utcán.

Thaiföldhöz hasonlóan itt is minden járókelőre két ételárus esik. A legkülönbözőbb dolgokat tudják elrágcsálni nasiként, rendszeresen láttunk például egyben megsütött kis madárkákat - ott van a kosár hátuljában.

0 Tovább

made in India: Indiáról röviden

 

méret: xxx négyzetkilométer
főváros: Új-Delhi
valuta: IRP, indiai rúpia (2010. szeptember-november: 1 USD=45 IRP, 1 IRP=5 HUF
GDP: xxx
turizmus:
vallás: hindu, buddhista, muszlim, keresztény
nemzetiségek:
vízum: Mindenképp szükséged lesz igazolványképre, a be- és kirepülőjegyre és valószínűleg szállásfoglalásra. Anyagi háttérről szóló igazolást tőlünk nem kérték. Két belépéses vízumhoz: ki-berepjegy, szállásfoglalás India első napjára, Nepál első és utolsó napjára, és az Indiába való visszatérés első napjára. Itt (LINK) vannak a szabályok, itt (LINK) tudod letölteni a jelentkezési lapot.
Itt minderről bővebben. (LINK)
oltások: hepatitis A-t, meningitis és xxx oltást javasolnak. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária tabletta használatáról is érdeklődni kell, India nagy részén ajánlott a szedése. Mi nem tettük.
egy tejeskávé: 300-350 Ft-ért szörnyen édes porkávé többnyire. A kávégép igazi ritkaság, ők csájt isznak, nem kávét. A nagyvárosokban trendi kávézóláncok üzletei szaporodnak gomba módra. Itt már 450-500 körül van. Az indiaik kizárólag milkkofí néven emlegetik, a milkkáfí szót egy azaz egy darab ember sem értette.
egy sör: Nagyon variál. Egy étteremben vagy bárban 400-tól 750 Ft-ig. Boltban volt 300-ért is.
egy csáj: espresso mennyiségű 25 Ft
egy ebéd egy olcsóbb étteremben két főre: 1200-1500 Ft (Alkohol és a leveseket leszámítva hús nélkül. Ezekkel együtt jóval drágább tud lenni)
egy képeslap bélyeggel haza: 5+150 Ft
mit nem lehet kapni: Még a nagyvárosokban sem találtunk bikinit és tampont.
mit lehet olcsón kapni: Textilt, rossz minőségű hippi ruhákat, kristályokat, (fél)drágaköveket, antikvitást.
helyi közlekedés: Az északi városokban szinte nem létezik tömegközlekedés, biciklis és motoros riksával jár mindenki. Délen jobb. Ha van, akkor félelmetesen olcsó. A vasút remek, olvass róla még itt.(LINK)
indiaiak: Nehéz kérdés. Észak és dél nagyon más. Észak szegényebb, kulturálisan gazdagabb, ortodoxabb, Dél gazdagabb, turistásabb, befogadóbb. A nyugati turista egyfelől egy mozgó pénzautomata, akit nem bűn lehúzni, aki tökéletesen kívül mozog az ő világukon és ezért a szabályaikon is. Másfelől viszont sokaknak és különösen a fiataloknak maga a menőség, a követendő példa. A fehér bőrünk miatt különlegesnek és szebbnek látnak bennünket.
csináld-ne csináld:
Nem illik a bal kezed használni. (Ők azzal mossák a fenekük WC után.) Ne azzal fizess, ne azzal nyúlj feléjük. Marci balkezes, és ezekre figyelnie kellett, de például az evéssel nem volt gond.
Figyelj, mert máshogy használják a fejüket igenlő válasz esetén, mint mi. Nem bólintanak, hanem kicsit oldalra biccentik a fejüket.
A templomokban mindig vedd le a cipődet. Úgyis ki lesz írva. Zokni maradhat.
Cia factbook
nepal wikipedia
maps.google
oltas

méret: 3 287 263 négyzetkilométer

főváros: Új-Delhi

valuta: IRP, indiai rúpia 2010. szeptember-november: 1 USD=45 IRP, 1 IRP=5 HUF

GDP: 3200 $ (per fő)

népesség: kb. 1,2 milliárd fő (atya-gatya!)

vallás: hindu 80,5%, muszlim 13,4%, keresztény 2,3%, szikh 1,9%, egyéb 1,8%

nemzetiségek: indo-árja 72%, dravida 25%, egyéb 3%

vízum: Mindenképp szükséged lesz igazolványképre, a be- és kirepülőjegyre és valószínűleg szállásfoglalásra. Anyagi háttérről szóló igazolást tőlünk nem kérték. Két belépéses vízumhoz: ki-berepjegy, szállásfoglalás India első napjára, Nepál első és utolsó napjára, és az Indiába való visszatérés első napjára. Itt tudod letölteni a jelentkezési lapot. Már írtunk minderről bővebben.

oltások: Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban részletesen tájékoztatnak a szükséges oltásokról, az egyéb fontos óvintézkedésekről, és persze be is oltanak. Malária tabletta használatáról is érdeklődni kell, India nagy részén ajánlott a szedése. Mi nem tettük.

egy tejeskávé: 300-350 Ft-ért szörnyen édes porkávé többnyire. A kávégép igazi ritkaság, ők csájt isznak, nem kávét. A nagyvárosokban trendi kávézóláncok üzletei szaporodnak gomba módra. Itt már 450-500 körül van. Az indiaik kizárólag milkkofí néven emlegetik, a milkkáfí szót egy azaz egy darab ember sem értette.

egy sör: Nagyon variál. Egy étteremben vagy bárban 400-tól 750 Ft-ig. Boltban volt 300-ért is.

egy csáj: espresso mennyiségű 25 Ft

egy ebéd egy olcsóbb étteremben két főre: 1200-1500 Ft (Alkohol és a leveseket leszámítva hús nélkül. Ezekkel együtt jóval drágább tud lenni)

egy képeslap bélyeggel haza: 25+150 Ft

mit nem lehet kapni: Még a nagyvárosokban sem találtunk bikinit és tampont.

mit lehet olcsón kapni: Textilt, rossz minőségű hippi ruhákat, kristályokat, (fél)drágaköveket, antikvitást.

helyi közlekedés: Az északi városokban szinte nem létezik tömegközlekedés, biciklis és motoros riksával jár mindenki. Délen jobb. Ha van, akkor félelmetesen olcsó. A vasút remek, olvass róla még itt.

indiaiak: Nehéz kérdés. Észak és dél nagyon más. Észak szegényebb, kulturálisan gazdagabb, ortodoxabb, Dél gazdagabb, turistásabb, befogadóbb. A nyugati turista egyfelől egy mozgó pénzautomata, akit nem bűn lehúzni, aki tökéletesen kívül mozog az ő világukon és ezért a szabályaikon is. Másfelől viszont sokaknak és különösen a fiataloknak maga a menőség, a követendő példa. A fehér bőrünk miatt különlegesnek és szebbnek látnak bennünket. Már írtunk róluk jót is, rosszat is.

csináld-ne csináld:

Nem illik a bal kezed használni. (Ők azzal mossák a fenekük WC után.) Ne azzal fizess, ne azzal nyúlj feléjük. Marci balkezes, és ezekre figyelnie kellett, de például az evéssel nem volt gond.

Figyelj, mert máshogy használják a fejüket igenlő válasz esetén, mint mi. Nem bólintanak, hanem kicsit oldalra biccentik a fejüket.

A templomokban mindig vedd le a cipődet! Úgyis ki lesz írva. Zokni maradhat. Kendő legyen nálad, hogy el tudd takarni a vállad, ha kérik!

Lányok, ez nem a villantás országa, mi térdnél lejjebb érő nadrágot vagy szoknyát és vállat fedő, bő szabású pólót javaslunk.

Az hogy házas vagy-e, van-e családod, mi a foglalkozásod, mennyit keresel teljesen átlagos beszélgető témák, nem indiszkréció.

Semmit ne higgy el egyetlen embernek, kérdezz mindig meg legalább kettőt!

2 Tovább

Turista vízum Indiába

 

vízum: A jelenlegi helyzet szerint mindenképp előre ki kell váltanod. Van három és hat hónapos turistavízum. Az Indiai Nagykövetség egy rózsadombi villában működik, ide kell felmássz a vízumigényléseddel. A szükséges papírok listája fent van a honlapjukon, az igénylőlapot is le tudod innen tölteni. Mindenképp szükséged lesz igazolványképre, a be- és kirepülőjegyre és valószínűleg szállásfoglalásra. Anyagi háttérről szóló igazolást tőlünk nem kérték.
A vízumigénylés nagyszerű alkalom rá, hogy még otthon megismerkedj az ázsiai bürokrácia fájdalmas működésével. Ha egy rövid nyaralásról van szó, nem lesz problémád, pláne ha utazási irodával mész, ők elintézik neked. Bár a konzul néha szúrópróbaszerűen mégis ragaszkodik hozzá, hogy lásson személyesen. Ha azonban több időt tervezel itt tölteni, és/vagy átugranál egy szomszédos országba (mint mi Nepálba) egy időre, akkor több belépéses vízumra lesz szükséged. Ez keményebb dió.
Találkoztunk olyanokkal, akik nem kapták meg minden könyörgésük ellenére. A konzulnak az volt a kifogása, hogy nincs nepáli vízumuk. Az a választ, hogy Magyarországon nincs nepáli nagykövetség, illetve hogy a nepáli határon gond nélkül lehet vízumot kapni elengedte a füle mellett.
Mi végül kaptunk kétbelépéses, hat hónapos, turistavízumot, de megküzdöttünk érte rendesen. Több konzullal is tárgyaltunk, mindnek új igényei voltak. Mikor harmadszor is visszamentünk minden papírral, ami csak eszükbe jutott (ki-berepjegy, szállásfoglalás India első napjára, Nepál első és utolsó napjára, és az Indiába való visszatérés első napjára), végre megkaptuk.

A jelenlegi helyzet szerint mindenképp előre ki kell váltanod. Van három és hat hónapos turistavízum.

Az Indiai Nagykövetség egy rózsadombi villában működik, ide kell felmássz a vízumigényléseddel. A szükséges papírok listája fent van a honlapjukon, az igénylőlapot is le tudod innen tölteni. Mindenképp szükséged lesz igazolványképre, a be- és kirepülőjegyre és valószínűleg szállásfoglalásra. Anyagi háttérről szóló igazolást tőlünk nem kérték.

A vízumigénylés nagyszerű alkalom rá, hogy még otthon megismerkedj az ázsiai bürokrácia fájdalmas működésével. Ha egy rövid nyaralásról van szó, nem lesz problémád, pláne ha utazási irodával mész, ők elintézik neked. Bár a konzul néha szúrópróbaszerűen mégis ragaszkodik hozzá, hogy lásson személyesen. Ha azonban több időt tervezel itt tölteni, és/vagy átugranál egy szomszédos országba (mint mi Nepálba) egy időre, akkor több belépéses vízumra lesz szükséged.

Ez keményebb dió. Találkoztunk olyanokkal, akik nem kapták meg minden könyörgésük ellenére. A konzulnak az volt a kifogása, hogy nincs nepáli vízumuk. Az a választ, hogy Magyarországon nincs nepáli nagykövetség, illetve hogy a nepáli határon gond nélkül lehet vízumot kapni elengedte a füle mellett.

Mi végül kaptunk kétbelépéses, hat hónapos, turistavízumot, de megküzdöttünk érte rendesen. Több konzullal is tárgyaltunk, mindnek új igényei voltak. Mikor harmadszor is visszamentünk minden papírral, ami csak eszükbe jutott (ki-berepjegy, szállásfoglalás India első napjára, Nepál első és utolsó napjára, és az Indiába való visszatérés első napjára), végre megkaptuk.

 

0 Tovább

madein

blogavatar

Marci és Sára izzad a Távol-Keleten. írjatok nekünk: marton.sebok@freemail.hu

Utolsó kommentek